
ICA en partners versterken samenwerking voor een weerbaar Nederland
“Een groot risico bij grensoverschrijdende opgaven is dat je blijft hangen in je eigen bubbel. Een gesprek over het Whole of Society-vraagstuk voer je samen. ”
Met deze woorden van Jan Pol van de Infra Capacity Alliance (ICA) als uitgangspunt, kwamen onlangs vertegenwoordigers van het Veiligheidsberaad, RCDV, ministeries (Justitie & Veiligheid, Infrastructuur en Waterstaat), Defensie, de Unie van Waterschappen, het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) en het Leger des Heils bijeen. Het doel van deze bijeenkomst was om de gezamenlijke aanpak van maatschappelijke uitdagingen verder vorm te geven en te versterken.
Vijf maatschappelijke behoeftethema’s als fundament
Effectieve samenwerking vereist dat organisaties over hun eigen grenzen heen kijken. Daarbij is het essentieel dat er regie wordt gevoerd, financiering wordt georganiseerd en breed draagvlak ontstaat.
ICA en haar partners richten zich hierbij specifiek op vijf maatschappelijke thema’s, opgesteld door het NIPV, om Nederland veerkrachtig en weerbaar te maken:
- Veiligheid: Versterking van acute hulpverlening door middel van voldoende reddingscapaciteit, duidelijke evacuatieplannen en veilige schuilmogelijkheden.
- Basisbehoeften: Zekerstellen van essentiële voorzieningen voor de bevolking zoals onderdak, sanitair, voeding en breedbandinternet.
- Welzijn: Organiseren van nazorg en ondersteuning bij herstel, zowel financieel, sociaal, psychisch als medisch, en zorgen voor maatschappelijke erkenning.
- Gezondheid: Snelle opschaling van medische en psychosociale zorg bij infectieziekten, traumaverwerking en behandeling van slachtoffers van incidenten met chemische, biologische, radiologische, nucleaire en explosieve stoffen (CBRN) en brandwonden.
- Continuïteit van de maatschappij: Waarborgen dat vitale processen en diensten, zoals voedselvoorziening, communicatie en infrastructuur, ononderbroken functioneren.


Aandachtspunten voor effectieve samenwerking
Tijdens de bijeenkomst werd ook nadrukkelijk stilgestaan bij de praktische invulling van effectieve samenwerking. Vertegenwoordigers vanuit het veiligheidsberaad, RCVD en defensie, benadrukten een aantal aandachtspunten welke cruciaal zijn voor effectieve actie:
- Werken vanuit landelijke scenario’s om behoeften en capaciteiten scherp te krijgen. Elektriciteitsuitval werd als voorbeeld genoemd, omdat het actueel is, de effecten nu al merkbaar zijn en het ingrijpende gevolgen heeft voor zowel de maatschappij als de economie.
- Landelijke regie organiseren, waarbij vooral Veiligheidsregio’s een belangrijke coördinerende rol hebben. Regionale verschillen vragen om maatwerk, maar landelijke regie zorgt voor overzicht en efficiëntie.
- Flexibiliteit in regelgeving creëren om snel te kunnen handelen tijdens crisissituaties. Het verminderen van bureaucratische belemmeringen is essentieel om adequaat te kunnen reageren op onvoorziene omstandigheden.
- Investeren in capaciteiten en voorraden, volgens het principe “Efficiency kills you, stocks save you.” Structurele investeringen in capaciteit en reservevoorraden zijn noodzakelijk om Nederland veerkrachtig te maken tegen onverwachte uitdagingen
Gezamenlijk op weg naar een weerbaar Nederland
Met een groeiend netwerk van inmiddels 18 leden zet ICA zich nadrukkelijk in om samen met de overheid en maatschappelijke partners effectieve actieplannen te ontwikkelen. Door gezamenlijke inzet en concrete stappen wordt Nederland beter voorbereid op toekomstige crises, waardoor de samenleving sterker en veerkrachtiger wordt.
Meer weten over de activiteiten en doelen van ICA? Kijk op infracapacityalliance.org.