
Welkom bij ‘Wij zijn ICA’. In deze blogreeks delen we inspirerende verhalen van onze samenwerkingen met verschillende partners. ICA biedt één platform voor het efficiënt en effectief organiseren, combineren en coördineren van civiele noodcapaciteit, die gegarandeerd beschikbaar is voor civiele en militaire crises, in Nederland en daarbuiten. Onder het motto ‘Samen Sterk’ streven we samen met onze partners naar innovatieve oplossingen en duurzame groei.
Voor dit artikel gaan we in gesprek met Bastiaan Hulsbos, Bob Barkel en Jan Pol en delen we hun inzichten, uitdagingen en toekomstdromen.
Janson Bridging: geen brug te ver
· Kunnen jullie ons iets vertellen over jezelf en de organisatie?
Janson Bridging is een toonaangevende expert op het gebied van modulaire tijdelijke bruggen, pontons, roro’s en ferry’s, die worden ingezet voor zowel civiele als militaire toepassingen. Ons concept is gebaseerd op modulariteit: al onze producten zijn opgebouwd uit standaardmaatvoeringen, waardoor ze eenvoudig in lengte en breedte kunnen worden aangepast. Dit stelt ons in staat om snel, efficiënt en kosteneffectief maatwerkoplossingen te bieden. Bovendien zijn onze producten continu herbruikbaar, wat helpt om milieuvervuiling tegen te gaan.
• Kunnen jullie beschrijven hoe jullie organisatie momenteel betrokken is bij crisissituaties?
Recent zijn we betrokken geweest bij diverse crisissituaties waarin we onze expertise hebben kunnen inzetten. In Maastricht bijvoorbeeld, raakte een woonboot los en beschadigde een brug, waardoor deze instortte. Ons moederbedrijf Van Schie werd direct ingeschakeld om de situatie onder controle te krijgen. Dankzij de expertise van Janson Bridging konden we snel een tijdelijke brug realiseren en zo het verkeer weer herstellen.
In Duitsland werden we geconfronteerd met een groot zinkgat dat de infrastructuur zwaar beschadigde. Dankzij ons vermogen om snel te reageren, konden we een oplossing bieden die ervoor zorgde dat de wegen weer veilig en toegankelijk werden. Daarnaast hebben we met onze modulaire systemen in Noorwegen binnen korte tijd bruggen geplaatst, waardoor gebieden die waren getroffen door wilde waterstromen weer bereikbaar werden. Een uitstekend voorbeeld van onze inzet is de bouw van een noodbrug op de N61 in Louheau, als reactie op de overstromingsramp in België. In samenwerking met het 11e Bataljon Genie werd militaire expertise gecombineerd met innovatieve civiele oplossingen, zoals die van Janson Bridging. Deze samenwerking bleek cruciaal voor een effectieve respons en wederopbouw.


• Bij ICA zien we alle partners en haar medewerkers als crisis experts. Wat is de kracht van jullie onderneming bij een crisissituatie?
De kracht van onze onderneming ligt in de veelzijdigheid en diepgaande expertise die we in huis hebben. We zijn in staat om uiteenlopende scenario’s aan te pakken, van het plaatsen van kleine bruggen tot het overbruggen van halve snelwegen. Janson Bridging heeft eigen engineering afdelingen, waardoor we snel en efficiënt kunnen reageren op specifieke behoeften, zoals funderingswerkzaamheden. Ons uitgebreide productportfolio biedt oplossingen voor elke situatie. Daarnaast hebben we uitgebreide militaire expertise in ons team, wat zorgt voor een gestructureerde en gedisciplineerde aanpak. Deze unieke combinatie van civiele en militaire kennis maakt ons bijzonder effectief bij het oplossen van crisissituaties.
• Hoe zien jullie je organisatie richting de overheid? Hoe denk je dat de overheid jullie ziet?
Van Schie, ons moederbedrijf, biedt vaak meer ‘hapklare’ oplossingen, terwijl Janson Bridging zich specialiseert in specifieke, op maat gemaakte oplossingen. De overheid ziet crisissituaties als directe urgenties, maar wij begrijpen dat het aanpakken van een crisis ook de nafase en het herstel omvat. Onze gespecialiseerde aanpak stelt ons in staat om niet alleen snel te reageren op noodsituaties, maar ook om duurzame oplossingen te bieden voor de herstelperiode daarna. We geloven dat de overheid ons ziet als een betrouwbare partner die zowel in de acute fase als tijdens de herstelfase effectieve en efficiënte ondersteuning kan bieden.
Janson Bridging & ICA
• Waarom is het volgens jullie belangrijk om sector- en ketenoverstijgend samen te werken?
Het bieden van funderingen valt binnen dezelfde sector, maar het vereist een goed afgestemde samenwerking tussen specialisten die naadloos op elkaar aansluiten. Door samen te werken met verschillende sectoren en ketens kunnen we efficiëntere en effectievere oplossingen realiseren. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat we snel en flexibel kunnen inspelen op diverse uitdagingen, wat uiteindelijk leidt tot betere resultaten.
• Hoe helpt ICA jullie organisatie om wendbaarder te worden in het reageren op crises?
ICA helpt ons door de aanloopprocedure te stroomlijnen. Hierdoor kunnen we sneller en efficiënter reageren wanneer er een crisis ontstaat, wat onze algehele responsiviteit en effectiviteit aanzienlijk verbetert.
• Hoe zien jullie het om met concurrenten samen te werken binnen ICA?
Wij hebben geen probleem met het samenwerken met concurrenten, mits er duidelijke afspraken zijn. Door samen te werken, kunnen we elkaars sterke punten benutten en nog betere oplossingen bieden. Bovendien laat het de overheid zien dat we als sector effectief kunnen samenwerken, wat leidt tot sterkere en meer duurzame resultaten.
• Welke meerwaarde heeft deelname aan ICA voor jullie opgeleverd op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Deelname aan ICA heeft ons geholpen onze inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) te versterken.
• Wat zijn volgens jullie de grootste uitdagingen en kansen voor ICA in de komende jaren?
Een van onze grootste uitdagingen is om de concrete voordelen en resultaten van ICA duidelijk over te brengen aan onze partners. Het is essentieel dat we hen laten zien hoe waardevol onze samenwerking kan zijn, vooral in crisissituaties.
Aan de andere kant zien we enorme kansen in het blijven oefenen en ontwikkelen van scenario’s voor landelijke crisisplannen. Door deze plannen nauwkeurig af te stemmen op de specifieke behoeften van verschillende partners, kunnen we onze effectiviteit en samenwerking verder verbeteren. Dit niet alleen verhoogt onze reactietijd en efficiëntie in noodsituaties, maar versterkt ook het vertrouwen en de samenwerking binnen het ICA-netwerk.
• Welke aspecten van het ICA-partnerschap zijn volgens jullie het meest aantrekkelijk voor nieuwe partners?
Voor nieuwe partners zijn de grootste voordelen van het ICA-partnerschap de mogelijkheid om sneller te reageren op crisissituaties en de samenwerking met andere deskundigen binnen het netwerk. Dit versnelt de reactietijd en bevordert kennisdeling en innovatie, waardoor we samen sterker staan in het aanpakken van crises.
Wij zijn ICA: samen sterk!
Bij ICA staan we voor de kracht van collectieve inspanningen om een betere en veerkrachtigere toekomst te realiseren. Met partners zoals Janson Bridging streven we naar duurzame, innovatieve en effectieve oplossingen die echt impact hebben.
Dankzij partners zoals Janson Bridging kunnen we grote stappen zetten richting een toekomst waarin samenwerking en innovatie centraal staan. Blijf ons volgen voor meer inspirerende verhalen in de ‘Wij zijn ICA’-blogreeks.